Mijn favorieten

7 redenen waarom het juist nú het moment is een huis te kopen

7 redenen waarom het juist nú het moment is een huis te kopen

Een huis kopen/verkopen gunstig of ongunstig?
Het consumentenvertrouwen op de huizenmarkt is gedaald. Door een tekort aan geschikte huizen en oplopende prijzen, vinden minder mensen het een gunstige tijd om een huis te kopen. We noemen 7 redenen om juist op nú een huis te kopen of te verkopen!

1. Hypotheekrente nog steeds historisch laag

De hypotheekrente is laag. Wie nu een woning koopt kan deze dus voordelig financieren. Kies je daarbij voor een hypotheek met verhuisregeling, dan kun je de lage hypotheekrente ook bij een volgende verhuizing meenemen.

2. Verhuizen als alternatief voor oversluiten

Door de hypotheek over te sluiten kunnen ook huizenbezitters met een lopend hypotheekcontract profiteren van de lage hypotheekrente. De soms hoge boeterente is echter een drempel voor oversluiten. Door te verhuizen kun je vaak boetevrij een nieuwe hypotheek afsluiten en is daarmee een interessant alternatief voor oversluiten.

3. Ook uw huis is meer waard geworden

De huizenprijs is gestegen. Voor huizenbezitters betekent dit dat ook hun huis duurder is geworden. Door de woning te verkopen komt deze overwaarde vrij. Dit geld kan men investeren in de volgende woning óf gebruiken om je maandlast te verlagen óf juist een extra spaarpot op te bouwen!

4. Belastingvrij schenken voor een woning

In 2019 kan tot maximaal 102.010 euro belastingvrij geschonken worden voor een woning. Een familieband is niet nodig om gebruik te maken van een schenkingsvrijstelling. Check de website van de belastingdienst voor de voorwaarden en mogelijkheden!

5. Huren wordt duurder

Terwijl hypotheken de afgelopen jaren goedkoper zijn geworden, wordt huren elk jaar duurder. Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie. Verhuurders mogen in 2019 de huur maximaal 4,1% tot 5,6% verhogen en maken hier gretig gebruik van. Door nu een huis te kopen ben je de komende jaren verzekerd van een gelijkblijvende maandlast. Als je daarbij de hypotheek (deels) aflost, bouw je ook nog eens een spaarpot op. Met een koopwoning ben je echter minder flexibel.

6. Huizenprijzen gestegen

De huizenprijzen zitten vanaf 2016 in de lift. Hoewel het aantal verkopen terugloopt, zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. De verwachting is dat de huidige huizenprijzen nagenoeg hun top hebben bereikt. Mede door de lage hypotheekrente en het geringe aanbod is de vraag naar woningen enorm hoog. Om meer kans te maken bij het aankopen van een woning kan men gebruik maken van een professionele aankoopmakelaar.

7. Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk

De mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract zijn gegroeid. Voor de mogelijkheden kun je het beste deskundig advies inwinnen bij een erkend hypotheekadviseur.