Skip to content

Huis kopen en dan verhuren: Hoe, Wat, Waar, Waarom?

Datum:
Autheur:Lex Schreven
Categorieën:Blog

Hoe ga je om met je spaargeld? Wat biedt de juiste zekerheid? De spaarrente staat enorm laag, beleggen in Bitcoins is nogal risicovol en aandelen bieden ook geen zekerheid. Investeer in een tweede huis voor de verhuur! Mag dat zomaar en waar dien je over na te denken?

De huizenprijzen zijn in 2017 behoorlijk gestegen. De NVM meldt dat gemiddeld ruim 9% meer wordt betaald in het vierde kwartaal van 2017 t.o.v. een jaar eerder. Dit percentage verschilt natuurlijk per regio, maar dat zijn wel rendementen waar je vrolijk van wordt. Zeker als je vorig jaar of twee jaar geleden een woning gekocht hebt. Een tweede woning kan dus op deze manier rendabel zijn, maar het rendement stijgt wanneer je het gekochte huis kunt verhuren. Uiteraard heb je ook kosten aan een woning, dus reken je niet meteen rijk! Maar past het voor mij om op deze manier mijn kapitaal in te zetten? Of wat zijn de opties als ik niet het totale kapitaal heb?

Een huis gedeeltelijk financieren

Je kunt een te kopen huis voor de verhuur gedeeltelijk financieren met een hypotheek. Koop je puur en alleen een woning om te verhuren, dan ben je niet langer een particulier, waardoor je geen ‘gewone’ hypotheek kunt afsluiten. Uiteraard zijn er een aantal banken die hypotheken voor vastgoed aanbieden op deze manier, maar houdt rekening met extra veel zekerheid bij deze geldverstrekkers (een goed vast inkomen en voldoende eigen geld zijn dus een MUST). Je moet dus naast jouw huidige maandelijkse lasten in staat zijn om de hypotheeklasten van de tweede woning te dragen. Hier heb je een zogenaamde vastgoedhypotheek voor nodig, maar laat je hier niet door afschrikken!

Waar moet je rekening mee houden?

Lees je goed in of laat je adviseren. Koop een huis voor een juiste prijs en met wellicht uitzicht op goed rendement bij verkoop. Garantie voor (stijgende) huizenprijzen krijg je niet, maar gezien de huidige markt is de kans groot dat je snel een huurder hebt die ook de juiste huurprijs betaald. Natuurlijk heb je ook de diverse onderhoudskosten, verschillende belastingen en je hebt de aankoopkosten die je ook hebt bij een huis kopen waar je zelf in gaat wonen. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar van het inkomen.
Daarnaast heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker, zolang de hypotheek nog niet is afgelost. Ook kan het zo zijn dat er een vergunning nodig is via de gemeente en vergeet bij een appartement de Vereniging van Eigenaren (VvE) niet!

Zijn er risico’s bij het kopen van een huis voor de verhuur?

Zoals eerder aangegeven kun je zowel met de stijgende huizenprijzen als de verhuuropbrengsten profiteren van een beleggingspand. Maar de woningmarkt kan veranderen, dus garanties heb je natuurlijk niet! Verdiep je vooraf ook goed in de mogelijkheden en werk de plannen goed uit. Voor het opsplitsen van het huis voor kamerverhuur heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig. Ook gelden er strikte eisen wat betreft de brandpreventie.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de aankoop van een huis? Doe het via Koopklik BV